בימים האחרונים המלה חל"ת (חופשה ללא תשלום) נשמעת ללא הרף. בשיחות שאני מנהלת עם מכרים וידידים, אני שומעת "הוציאו אותי לחל"ת" או "אני פוחד שעוד מעט גם אותי יוציאו לחל"ת".ההערכה מדברת על כך שבעקבות משבר הקורונה עשרות אלפי עובדים יצאו לחל"ת או יפוטרו כלומר, יאבדו את עבדותם.
אין ספק שמדובר במשבר שלא ידענו כמותו וגם ברור מדוע ארגונים נוקטים בצימצום כוח האדם. ארגונים ועסקים רבים מוצאים את עצמם מול רשימות של עובדים שאותן צריך לצמצם והשאלה הגדולה היא מיהם העובדים שיהיו ראשונים ברשימת היוצאים לחל"ת ?
ברור שהקרטריון הראשון יהיה התפקיד אותו ממלא העובד. האם מדובר בתפקיד שהמשבר פגע בו ישירות, כלומר העובדים שנמצאים ב"קו ראשון" כדוגמת מוכרים בחנויות, עובדים בשדה התעופה, בתי המלון ועוד. לא על העובדים הללו אני מדברת. אני מתייחסת לעובדים שנמצאים ב"קו השני" או "השלישי" כגון רואי חשבון, אנשי שיווק, אנשי פיתוח, אנשי תמיכה טכנית, אנשי אדמינסטרציה ועוד. שם אני תוהה אילו קריטריונים יופעלו ? האם המקצועיות של העובד ? האם הוא מביא ערך לארגון ? האם הוא בעל יכולות שונות כגון ניהול עצמי, יכולת אנליזה, פתרון בעיות, יצירתיות ? או שמא יהיו אלו העובדים שאת קולם שומעים יותר ? אלו שידעו לטוות רשת קשרים בתוך הארגון ? אלו שידעו לשווק בקול את עשייתם ?
אני לא יודעת מהי התשובה, אני רק יכולה לשער על בסיס הידע שנצבר בכל הנושא של עובדים מופנמים ועולם התעסוקה. לא פעם, ארגונים מתקשים "לקרוא" את העובדים המופנמים. הם מפרשים בצורה שגויה את ה"שקט" שלהם כאדישות, חוסר יכולת להביא ערך ולעתים אפילו חוסר מקצועיות. אלו הם העובדים שביום יום לא נוטים לדבר על עצמם ועל עשייתם. הם אלו שנוח לשכוח ביום יום ודווקא להיזכר בהם במצבים בהם הארגון נדרש לצמצם את מצבת כוח האדם שבתוכו. אבל אלו הם העובדים שכשהארגון בוחר להיפרד מהם הוא גם בוחר להיפרד ממקצועיותם ויכולת העמקה שלהם. הוא בוחר להיפרד מיכולת ההקשבה שלהם שהיא בעלת ערך כה רב. הוא בוחר להיפרד מיכולת ההנהגה שלהם ומהיכולת ליצור קשרים משמעותיים ויחסי אמון.
דווקא בימים אלו כשאנחנו נמצאים במצב חרום גלובלי שמשנה את כל עולמינו החל מההרגלי היום יום, אופן טיפוח הקשרים הבינאישיים שלנו ועד האופן בו אנחנו עובדים ומנהלים תקשורת בתוך הארגון, דווקא עכשיו יש לנו הזדמנות אדירה לעצור לרגע לפני "האוטומט" בו אנחנו מורגלים ולשנות סדרי עולם.
Be the first to reply